Sådan holder jeg styr på min indbakke

Rasmus Brohave

rasmus-brohaveFoto: Johan Søgren Jensen

 

I skal møde Rasmus Brohave.

Rasmus er i den grad et inspirerende menneske, der har banket en YouTube kanal op fra bunden, og som i dag har over 214.000 abonnenter og han vandt prisen som ”Årets YouTuber” i 2016. Han er samtidig super sympatisk og bare rigtig godt selskab.

Jeg synes ikke der er mange af “os voksne” der giver YouTubere den anderkendelse jeg synes de fortjener. Ja, der er mange videoer om alt og intet, hvor de giver hinanden stød mens de skal spise en mad, og videoer hvor de viser deres morgenrutiner. Men er det meget bedre end alle madbillederne på Instagram, blogindlæg om dagens søndagstur eller ligegyldige artikler på nettet som “kendt tv-stjerne gået konkurs”? YouTuberne afprøver ting – nogen videoer fungerer, andre gør ikke – men de gør da noget og brænder for det samtidig – og det synes jeg de skal have anderkendelse for. 

Samtidig gør de noget som vi alle godt kunne lære af. Youtuberne er jo egentlig konkurrenter. De opererer på samme medie, og konkurerre om hvem der har flest visninger, abonnenter, engagement osv. Men i stedet for at bekrige hinanden, og holde kortene tæt ind til kroppen, så hjælper de hinanden. De laver masser af videoer hvor de medvirker på hinanden kanaler. De linker til og taler om andre YouTubere. I det hele taget bakker de op om hinanden – og det er noget vi alle kan blive inspireret af.

Jeg spurgt Rasmus om en blandet pose spørgsmål, og så tjekket som han er, vendte tilbage på inden for få timer:

Rasmus, hvorfor blev du Youtuber?

Jeg har altid gerne ville underholde folk. I folkeskolen var noget af det bedste, at få mine klassekammerater til at grine. Jeg elskede det! Men jeg turde ikke rigtig stå på en scene. Det var mest i små forsamlinger jeg slog mig løs, som man siger. Efter min konfirmation i 7. klasse, købte jeg et spejlreflekskamera. Det kamera blev min følgesvend 4 år frem. I sommeren 2012 uploadede jeg en video, hvor jeg fortalte, at nu ville jeg begynde at lave videoer om min hverdag – en helt almindelig hverdag fra en 14 årig drengs synsvinkel. Jeg valgte YouTube, fordi der kunne jeg selv sortere alt det pinlige fra. Nu hvor jeg er blevet ældre, har jeg så fundet ud af, at jeg overhovedet ikke klippede alt det pinlige fra. Så kort fortalt, jeg startede, fordi jeg ville underholde folk.

 

Hvilken fordomme omkring Youtubere møder du, og hvilke af dem, mener du, er helt forkerte?

Jeg møder rigtig mange fordomme, men kun fra voksne. Børn og unge er vokset op med YouTube/internetpersonligheder, så for dem er vi superstjerner. De fordomme, jeg oftest møder, er nok, at vi ikke kan noget. Vi er talentløse realitystjerner. Men for mig er en realitystjerne sådan en, der har sex på et hotel i Mexico – på TV vel og mærke. Og vi er ikke talentløse. Der er en grund til vi har så mange følgere. Jeg kan underholde, ellers ville jeg ikke ha’ så mange følgere – og det må man altså godt sige i lille jantedanmark. I bund og grund tror jeg de forskellige fordomme opstår, fordi voksne ikke er vokset op med mediet, så de forstår det ikke.

 

Du deler meget ud af dig selv på din kanal. Hvilke tanker har du omkring, hvad du deler og hvad du ikke gør?

Jeg tænker faktisk ikke særlig meget over det, selvom jeg måske burde. Der er trods alt en hel del som ser med. Det hele har udviklet sig stille og roligt, så jeg har egentlig bare vænnet mig til, at folk ved rigtig meget om mig. Jeg har nok bare ikke så meget at skjule for folk.

 

Du har lige skrevet en bog ”Sådan blev jeg Rasmus Brohave” – hvad vil du gerne sige med den bog?

Det er en bog til både forældre og unge. Jeg vil gerne sætte forældre ind i hele YouTube-verdenen og fortælle, at de ikke behøver ha’ alle de fordomme. De behøver ikke være bange for, at deres børn ser på sådan en som mig. Derudover vil jeg gerne invitere mine fans med bag kulissen på min kanal, og fortælle hvor meget hårdt arbejde der ligger bag. Og sidst men ikke mindst, så hjælper jeg nye YouTubere/talenter på vej. Kommer med gode råd m.m.
Hvad kan ”de voksne” lære af jer youtubere?

Voksne behøver ikke have fordomme overfor alt der er nyt og anderledes. Og de skal ikke være bange for at springe ud i nye ting.

 

Hvad er det hårdeste ved at være Youtuber?

Det hårdeste er helt klart at være sin egen chef. Jeg har ikke nogen, som fortæller, at jeg skal møde på arbejde kl. 8.00 mandag morgen. Jeg har ikke nogen, som siger jeg skal lave dit og dat. Jeg har selv det fulde ansvar for, at mit indhold bliver bedre, mit netværk, seertal og økonomi bliver større og større.

 

Hvis du ikke var blevet Youtuber, hvad tror du så du var blevet?

Jeg har altid interesseret mig for medieverdenen, så jeg tror jeg ville være blevet TV/medietilrettelægger. Eller også var jeg blevet efterskolelærer – jeg tror de har det alt for hyggeligt. Og hvem ved, måske bliver jeg det? Jeg er kun 19 år i dag, så der kan nå at ske rigtig meget i mit lange liv.

 

Hvad er dit bedste råd, hvis man gerne vil have et job som du har?

Spring ud i det. Arbejd endnu hårdere end hvad du havde planlagt. Det kræver sindssygt hårdt arbejde, tålmodighed og rigtig mange gode idéer.

 

Nævn 3 ting du har sat pris på i den forgangne uge?

– At møde fans til mine bogsigneringer
– At gå på arbejde via min hobby
– At kunne holde fri når jeg ville

 

Rasmus Brohave er efter min mening en af de YouTubere der udfordrer mediet. Udover at lave videoer om sin yndlingsmad, så laver han fx også serier om “Hvad kan du blive”. Se fx denne film hvor han udforsker erhvervet som steward

Endnu mere nysgerrig på Rasmus Brohave – så tjek hans profil ud her: 

https://www.youtube.com/user/RasmusBrohave

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan holder jeg styr på min indbakke