Hvorfor er der så stille herinde??

Strategi for fremtiden

img_0667

Thomas og jeg har på de seneste år haft stor glæde af at sætte os ca to-tre gange om året og kigge på en startegi for vores liv.
Det lyder måske lidt voldsomt, men det handler egentlig bare om at sætte sig nogen mål for hvad man gerne vil nå, hen over den næste periode. Det kan være mål omkring arbejde, men også vores familieliv og for os selv som individer. Sidst tog vi på forældreweekend, og brugte 2 dage på at holde et form for mini-seminar med planlægning, snakke om drømme og mål, strategiske beslutninger og selvfølgelig også bare for at læse en bog, være kærester og koble af for en stund.

 

I mens vi har snakket det hele godt i gennem, sidder vi typisk og tegner de store emner ind. Bagefter begynder vi langsomt at fylde det ind i Trello efter en model der hedder OKR, Objectives and Key Results. Trello er et organiseringsværktøj, som jeg også har skrevet om i et tidligere indlæg, som jeg bruger både privat og på mit job til at holde styr på mine to-do’s. OKR er en metode som min chef, Naja Nielsen, har introduceret mig til, og som vi bruger i min ledelsesgruppe i DR til at styre og arbejde strategisk efter. Jeg ved ikke om Thomas og jeg bruger metoden på den helt rigtige måde – pyt med det – det virker for os til at sætte en ramme for vores snak.

 

OKR

OKR går ud på at man sætter sig et overordnet mål for perioden og nogen del mål som skal være med til at føre en på vejen hen til det store mål. Nogen virksomheder laver ny OKR hver mdr, nogen gør det hvert halve år. Thomas og jeg gør det ca. 4 mdr. af gangen.

 

Step 1: 

Start med at sætte et overordnet mål for hele perioden. Det skal være et mål der gør en lille smule ondt i maven når du siger det højt, fordi du tænker – puha, lidt stor opgave, men okay – jeg må igang. Et eksempel, for Facebook var det: “Vi vil gerne forbinde alle folk i verden. ” –  Stort mål, men også et mål som fortæller hvad vej man gerne vil.

Step 2: 

Nu skal du begynde at sætte nogen mindre mål, som alle leder op i dit store mål – også kaldet Objectives. Objectives er med til at sætte kursen for perioden. Du når jo ikke dit hovedmål inden for perioden nødvendigvis, men dine Objectives skal være mere realistiske i forhold til tiden du har sat for din OKR men stadig presse dig og virke en smule uopnåelig. Det skal være sådan at du tænker – okay, jeg skal tage arbejdshandskerne på for at nå det. Hvis jeg skal tage udgangspunkt i min blog, kunne det fx være: emilygbruhn.dk skal være et anderkendt indholdssite. Der får jeg allerede lidt sved på panden hvis det skal lykkes inden for 4 mdr. Men jeg kommer nok længere end hvis jeg skrev: emilygbruhn.dk skal også eksistere om 4 mdr. 

Du skal have massere af objectives, som omhandler forskellige steder af dit liv og arbejde. Man kunne samtidig have et objective der sagde: “Jeg har lært mig selv noget nyt, som jeg er blevet mester til”

Step 3: 

Nu er du så kommet til processen hvor du skal sætte nogen key-results for dig selv. De skal være målbare og lede direkte op i dit objective. Så nu skal der laves en masse keyresults for hvert objective. Okay så fx: Emilygbruhn skal været et anderkendt indholdssite kunne have et keyresult der hed,

 • emilygbruhn.dk skal 1 mdr have haft 30.000 unikke brugere
 • Der skal postes 70 nye indlæg
 • emilygbruhn.dk skal have et fast format på andet end tekst 1 gang om ugen
 • emilygbruhn.dk skal have udført en fokusgruppeanalyse

osv osv – det skal alle sammen være keyresults som man kan måle, så de på den måde kan hakkes af når det er løst. Og nu kommer benspændet – dine keyresults skal være sat lige det højeste. Hvis du opnår dine keyresults, så har du ikke være ambitiøs nok. Denne tanke skulle jeg lige vende mig til. For jeg følte at jeg gik ind i en proces hvor man kun kunne “fejle” – endten når man ikke sine mål, og når man dem – har man ikke være ambitiøs nok. Men det skal ikke ses sådan. Det skal ses som en drivkraft. For drivkraften er større, når du løber mod en gulerod end hvis du når den. Og måske har man en tendens til ubevidst/bevidst at sætte et mål lidt lavere, for på den måde at sikre at man når det. Hvis jeg skrev at jeg skulle udgive 40 indlæg fx, så ville jeg måske tænke, nårh, det når jeg nok. Men skal jeg udgive 70, så begynder jeg at få lidt sved på panden og tænke – kan jeg nå det? Jeg må hellere komme igang så.

Det er egentlig det – så er det bare med at komme igang. Om det er mål omkring dit virke på dit arbejde, om det er et projekt du selv har, om du vil være bedre til at bage eller om du bare gerne vil have en retning på det familieliv i har – så kan jeg anbefale at sætte det en smule i system og derved hjælpe dig selv i den retning som du gerne vil.

 

Thomas og jeg genbesøger vores board en gang i mellem, og opdaterer om noget er lykkes – og samler derefter op efter fx 4 mdr, og udformer derfra et nyt. Vores svaghed er at vi vil så meget på en gang, og løber afsted, så derfor virker det godt for os med fokus og med en fælles strategi. Samtidig er det for os en naturlighed og styrke til vores forhold at vide bruger lidt koncenteret tid på at tale drømme og mål igennem for os hver i sær. Så er det også nemmere at støtte hinanden hen af vejen, og samtidig også have mål som man går efter at opnå sammen. efc485e9-0e58-47c8-be2f-e04f4fb8f830

3 kommentarer

 • Math

  Det er nok bare mig, men jeg har virkelig svært ved at se hvordan man bruger det i et parforhold. Er det fx i forhold til at planlægge et barn?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emily G Bruhn

   Jeg forstår hvad du mener, og nej, jeg tror ikke jeg ville bruge den til at planlægge et barn. Mest fordi jeg synes det ikke skal planlægges på den måde, men bare kun skal komme af kærlighed. Så finder alt andet sin plads i det. Men jo, den her model er udviklet til en arbejdsplads men jeg tror mere jeg tænker det i forhold til aktiviteter og holdninger til hvordan man gerne vil leve sit liv og dermed parforhold. Og så bruge det af modellen man nu kan bruge – mest af alt til at have en snak. Som fx – at man gerne vil gå til en aktivitet alene, fordi man fx har en interesse – og for at det kan lade sig gøre skal der måske skabes plads i forholdet. Noget hvor begge parter er på linje, så der bliver plads og tid til det. For mig er en del af min strategi for mit arbejdsliv, også en stor del af mit parforhold. For drømmer jeg om at opnå noget bestemt, så afhænger det tit også af at Thomas støtter op og hjælper mig. Det kunne også være en ting som: Vi vil gerne bruge vores telefoner mindre hjemme og være mere til stede. Så kunne man have del mål om at telefonen skal ud af soveværelset, vi skal have X-antal weekender hvor telefonen er helt væk, osv osv. Giver det mening?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Math

   Det giver rigtig god mening nu, ja. Jeg tror bare lige jeg manglede et par konkrete eksempler for at se det – men mit job (og tankegang, for den sags skyld) er også helt anderledes.
   Men trello – dén er smart. Og både min kæreste og jeg er begyndt at bruge den. Også til fx at lave indkøbslister på. Du burde næsten få lokket et sponsorat ud af dem 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvorfor er der så stille herinde??